Výročie narodenia Jozefa Murgaša v programe Rádia Slovensko

V pondelok 17. februára sme si pripomenuli výročie narodenia významného slovenského vynálezcu, ktorý sa tak trochu zaslúžil aj o to, že program RTVS – vrátane Rádia Slovensko, si dnes môžu poslucháči plnými priehrštiami, ako aj ušami, užívať. Pred 150 rokmi sa v Tajove narodil Jozef Murgaš a jeho meno preto celkom oprávnene v rámci pripomienky významného Slováka, preživšieho významnú časť svojho tvorivého života i aktivít vynálezcu – objaviteľa v USA, skloňuje po celý týždeň RTVS na okruhu Rádia Slovensko v cykle Seriál týždňa.

Redaktorka Soňa Juriková v seriáli od pondelka 17. februára do piatka 21. februára približuje nielen osobnosť Jozefa Murgaša, ale najmä odkaz, ktorý nás môže inšpirovať aj dnes.

Stiahnuť audio súbor

Viete, čo konkrétne Jozef Murgaš vymyslel? Ak nie, počúvajte Rádio Slovensko, dozviete sa napríklad, čo všetko obsahuje patentovací proces. V relácii Sone Juríkovej  odznie aj to, či dokážeme súčasných vedcov a vynálezcov motivovať na Slovensku tak, aby svoje nápady neexportovali, ako to bolo v Murgašovom prípade.