Veľký cyklus RTVS: I. svetová vojna -100 rokov od vypuknutia

Ľudia svoje dejiny nielen vytvárajú, ale súčasne ich svojím spôsobom aj ničia. V rámci rozhlasového cyklu Dejiny.sk prináša Rádio Slovensko a Rádio Regina RTVS poslucháčom zasvätené a zaujímavé diskusie, ktoré ponúkajú rôzne pohľady na I. svetovú vojnu. S odborníkmi hovorili a priebežne diskutujú autori hlavného projektu – Peter Turčík a Robert Kotian, ako aj ďalší redaktori, nielen o tzv. vysokej politike, ale neobchádzajú samozrejme ani legendárny spúšťač tejto celosvetovej katastrofy, ktorým bol atentát na následníka trónu.

Zároveň sa pozrieme bližšie aj na život obyčajných ľudí v zázemí, dozvieme sa o tom, ako fungovali napríklad zajatecké tábory, spomenieme postavenie žien v spoločnosti. Iste zaujímavou témou sú objavy a vynálezy, ktorých vznik vojna podnietila. Veľká vojna v rokoch 1914 až 1918, ktorú až oveľa neskôr začali historici či politici alebo i obyčajní ľudia volať „Prvá svetová vojna“, sa stala vôbec prvou globálnou vojnou, ktorá priamo či nepriamo ovplyvnila životy miliónov ľudí na všetkých kontinentoch, azda s výnimkou Južnej a Strednej Ameriky a Antarktídy. A tak i preto je rozsiahly projekt cenným vkladom nielen z poslucháčskeho, ale najmä vzdelanostno-poznávacieho aspektu.

Téma 1. časti: Prečo vôbec došlo k vojnovému konfliktu, kto boli hlavní aktéri a aké mali záujmy sa tejto vojny vôbec zúčastniť. A či iba Nemecko a jeho hlava – cisár Wilhelm II. spolu s generalitou boli hlavní zodpovední za túto kataklizmu.

Stiahnuť audio súbor

Téma 2. časti: Situácia tesne pred vypuknutím veľkej vojny, príčiny a následky sarajevského atentátu a prvý rok dovtedy najväčšieho vojnového konfliktu v dejinách ľudstva.

Stiahnuť audio súbor

Téma 3. časti: Udalosti rokov 1915 a 1916. Najväčšie bitky na západnom fronte – pri Verdune a na rieke Somma ale aj ekonomické a sociálne dôsledky vojny na obidva bojujúce bloky štátov. A význam Clevelandskej dohody pre budúcnosť Slovákov a Čechov.

Stiahnuť audio súbor

Téma 4. časti: Situácia na frontových líniách v roku 1917. Čo viedlo k zásadnej systémovej zmene v Rusku a ako tieto zmeny ovplyvnili nielen priebeh Veľkej vojny, ale aj povojnové pomery najmä na európskom kontinente. Osudy slovenských vojakov v treťom roku vojny a ako sa vyvíjali predstavy vrcholných slovenských a českých politikov o budúcnosti rakúsko-uhorskej monarchie.

Stiahnuť audio súbor

 

Najbližšie relácie a témy:

21.9. – 1.svet.vojna Za cisára,za vlasť?
26.10. – 1.svetová vojna – rok 1918
9.11. – Mierová zmluva 1919-1920

 

Ďalšie zaujímavé príspevky nájdete tu:

100. výročie vypuknutia 1. svetovej vojny
Atentátnik Gavrilo Princip sedel v terezínskej pevnosti
Najčastejšie choroby v I. svetovej vojne
Obnova cintorína z 1. svetovej vojny
Pamätníky obetiam svetového konfliktu
Príbehy Slovákov z najvýznamnejších bojových frontov – 1. časť
Príbehy Slovákov z najvýznamnejších bojových frontov – 2. časť
Príbehy Slovákov z najvýznamnejších bojových frontov – 3. časť
Príbehy Slovákov z najvýznamnejších bojových frontov – 4. časť
Príbehy Slovákov z najvýznamnejších bojových frontov – 5. časť
Prvá svetová vojna očami historika Dušana Kováča
Prvá svetová vojna vo filme
Prvá svetová vojna znamenala zásah do života ľudí
Psy v prvej svetovej vojne
Uplynulo 100 rokov od atentátu v Sarajeve
Vojna z druhej strany
Výstava Vojna cez objektív
Výstava "Bojovali v prvej svetovej vojne"
Z dejín I. svetovej vojny – zajatci, vojenské cintoríny…
Zbierka svedectiev z 1. svetovej vojny

Projekt EBU: Európa 1914

 

Na titulnej fotografii:

Príprava bitky pri Verdune.