Veľká noc a krajania v západnej Európe: o zvykoch v Švajčiarsku, Francúzsku, Luxembursku a Nemecku

Veľkonočné sviatky, naše zvykoslovie, tradície, duchovný rozmer Veľkej noci a mnohé ďalšie aspekty súvisiace aj so sviatočným príchodom jari, nového života, podnetov a pohnútok, oslovujú, prirodzene, aj našich krajanov v zahraničí. Čo všetko z tej veľkej krásy, pestrosti a sviežosti si uchovali a neustále aj vďaka novej mladej generácii Slovákov rozvíjajú Slováci žijúci v Paríži, Mníchove, Zürichu a ďalších mestách v štátoch západnej Európy? To všetko so svojimi hosťami, našimi krajanmi, pred svojím reportážnym mikrofónom približuje Ingrid Slaninková, redaktorka Radia Slovakia International RTVS.

 

Veľká noc v Zürichu

Vo švajčiarskom Zürichu slúži slovenské bohoslužby Pavol Nizner, 36-ročný rodák z Krakovian pri Piešťanoch. Je jediný slovenský kňaz vo Švajčiarsku a zároveň vedie aj Slovenskú katolícku misiu v tejto krajine. Na jeho bohoslužby chodia ľudia zo širokého okolia. Podľa otca Pavla sú veľkým obohatením veľkonočných liturgií aj veľkonočné piesne.

Stiahnuť audio súbor

 

Sviatky v Paríži

Dana Červenáková pochádza zo Svidníka. V metropole Francúzska žije štrnásť rokov. S manželom Francúzom sa zoznámila počas pracovného pôsobenia v Moskve. Majú dve dcéry, ktoré vychovávajú v duchu slovenských, ale aj francúzskych tradícií.

Stiahnuť audio súbor

 

Šibačka na francúzskom vidieku

Slovenské veľkonočné zvyky uctieva aj Soňa Tarabová Cedille, ktorá žije neďaleko Paríža. V dedinke z ktorej sa kedysi dovážalo hrozno a víno na francúzsky kráľovsky dvor sa pred jedenástimi rokmi stala družobným partnerom Liptovského Jána. Dnes obyvatelia vzájomne spoznávajú nielen históriu, ale aj kultúru oboch krajín.

Stiahnuť audio súbor

 

Krížová cesta v Luxemburgu

Jozef Čuboň pochádza z Nitry a už dvanásť rokov žije v Luxemburgu, hlavnom meste Luxemburska, kde pracuje ako právnik. Má tri dievčatá a tak je u nich veľká noc ako sa patrí. Nechýba voda, korbáč, ale ani slovenské veľkonočné jedlá.

Stiahnuť audio súbor

 

Večer zmierenia vo Frankfurte

Večer zmierenia – tak sa nazýva stretnutie, ktoré pre Slovákov žijúcich v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pripravuje v predveľkonočnom období Juraj Sabadoš, farár zo Slovenskej katolíckej misie. Hoci si na budúci rok pripomenú 20. výročie založenia misie, duchovná starostlivosť o krajanov v tomto meste má oveľa bohatšiu históriu.

Stiahnuť audio súbor

 

Veľká noc v Mníchove

Jarmila Buchová, rodáčka z Vranova nad Topľou, sa s rodinou presťahovala do nemeckého Mníchova pred deviatimi rokmi. Na veľkonočné sviatky však každoročne prichádzajú aj s troma deťmi domov, na Slovensko. Okrem Vianoc je to ďalší sviatok, kedy sa stretne celá rodina. Na veľkonočné sviatky sa však pripravujú už v Nemecku a to nielen v rodinnom prostredí, ale najmä v slovenskom víkendovom vzdelávacom centre, kam prichádzajú aj deti ďalších Slovákov. Tu sa učia slovenčinu, ale hovoria aj o našich zvykoch a tradíciách. Vrátané tých veľkonočných.

Stiahnuť audio súbor