Kumšt a múzy Slovákov priťahujú: Sydney, Seattle, Praha

V cykle  Slováci vo svete predstavuje  redaktorka RTVS Inge Slaninková  v reláciách vysielaných od stredy 22. januára na Radio Slovakia International  a v ďalších dňoch od štvrtka 23. januára na okruhu Rádio Regina Košice, 25. a 26. januára na Rádio Regina Bratislava a v pondelok 27. januára na Rádio Regina Banská Bystrica našich krajanov z Austrálie, USA a  Českej republiky.

Tentoraz vás zavedieme do ateliérov, na scénu a do tvorivého zákulisia ľudí vizuálneho umenia – výtvarného, dizajnérskeho a architektonického kumštu, ako aj na dosky pohybového divadla. Trasa  Sydney – Seattle – Praha je sľubná a viac ako veľavravná…

Výtvarníčka  Nataša  Floreanová  z  Austrálie

Austrálčania o nej  hovoria, že pre nich vytvorila  národný imidž, lebo zviazala austrálsku ľahkosť s európskou dušou.  A o kom to hovoria?  O  úspešnej  výtvarníčke  Nataši  Floreanovej, ktorá žije  v Sydney.  V Austrálii sa stala uznávanou maliarkou, jej obrazy zdobia vládne budovy, sídla významných firiem, vlastnia ich galérie aj súkromní zberatelia. Jej umenie však už dávno prekročilo hranice Austrálie. V súčasnosti  vystavuje po   celom svete.  Vďaka jej priateľstvu s londýnskym producentom muzikálov Cameronom Mackintoshom, pre ktorého viackrát pracovala, sa podarilo získať pre bratislavskú Novú scénu licenciu na uvedenie slávnych muzikálov, ktoré tu režíroval nezabudnuteľný  Jozef  Bednárik.  

Jej vzťahy s rodnou Bratislavou a Slovenskom sú veľmi intenzívne a priateľstvá také živé, ako keby ani nikdy neodišla. „Keď sa zo Slovenska vraciam do Sydney, hovorím, že cestujem do Austrálie. No pri ceste do Bratislavy vravievam – idem domov. Aj po tých dlhých rokoch to tak cítim,“ hovorí úspešná slovenská výtvarníčka Nataša Floreanová.

Stiahnuť audio súbor

 

Architekt a dizajnér Milan Heger zo Seattlu

K  tým, ktorí  našli nový domov v USA, patrí aj  architekt a dizajnér Milan Heger, okrem iného aj autor  knihy Umenie slobody.  Základnou črtou jeho prác   je vytváranie  kvality s dôrazom na estetické  cítenie. Jeho diela sú vystavované nielen v galériách v USA, ale aj vo Švajčiarsku, Španielsku, Japonsku , Rusku a v ostatnom čase aj na Slovensku. Narodil sa v Lučenci, študoval na Súkromnom maliarskom inštitúte v Budapešti a na Škole výtvarných umení v Bratislave, nuž a žije a tvorí – v Spojených štátoch… K mikrofónu si ho pozvala Elena Fedorková.

Stiahnuť audio súbor

 

Režisér Viliam Dočolomanský a jeho „Farma v jeskyni“

Divadelná práca slovenského režiséra Viliama Dočolomanského, ktorý už viac ako desať rokov pôsobí v Prahe,  priniesla jeho divadlu „Farma v jeskyni“ veľa prestížnych ocenení. Medzi  nimi aj  jedno z najprestížnejších európskych divadelných ocenení: Európsku cenu novej divadelnej reality. Ocenenie je o to cennejšie, že ho má zatiaľ ako jediný v Českej republike. Jeho pohybové divadlo, ktoré je na hranici žánru dramatického, tanečného a hudobného – je unikátom nielen v Česku a na Slovensku, ale rozhodne v celom stredoeurópskom priestore. Členmi sú herci a tanečníci  z viacerých krajín a ich umenie oceňujú diváci v celej Európe.

Súbor „Farmy v jeskyni“ má medzinárodné zloženie hercov a tanečníkov a ich umenie oceňujú diváci v celej Európe. Divadlo navštívila aj naša pražská spolupracovníčka Tatiana Čabáková. S Viliamom Dočolomanským a hercami divadla hovorila aj o tom, v čom tkvie výnimočnosť jeho pohybového divadla „Farma v jeskyni.“

Stiahnuť audio súbor

 

Vysielanie:

23. 1. 2014 – Rádio Regina Košice  (od 8.00 do 8.30 h)

25. 1. 2014  – Rádio  Regina Bratislava   (od 11.00 do 11.30 h)

27.1. 2014 –  Rádio Regina Banská Bystrica   (od 15.30 do 16.00 h)    

 

Staňte sa aj vy účastníkmi i spolutvorcami  cyklu „Slováci vo svete“,  ktorý pripravuje   Radio  Slovakia International a napíšte nám –  či ste zo Slovenska, alebo z ktoréhokoľvek kúta sveta. Buďte na pulze s tvorcami relácie pre krajanov a o krajanoch. Vaše pripomienky, postrehy, dobre mienené rady, námety i vhodné témy či postoje a príbehy ľudí, ktorých by sme určite v krajanskom prostredí nemali obísť, posielajte na:

ingrid.slaninkova@rozhlas.sk

www.rsi.sk